EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapeutische methode die gebruikt wordt om traumatische ervaringen en schokkende gebeurtenissen te verwerken. Zoals een ongeluk, het zien of meemaken van een overval, of een levensbedreigende ziekte van een dierbare. Als de impact groot was, kan het zijn dat je herbelevingen of nachtmerries hebt. Of je gaat vermijdingsgedrag vertonen om te zorgen dat je nooit meer in zo'n situatie terecht kunt komen. 

Tijdens een EMDR sessie ga je terug naar die ervaring uit het verleden waar je een nare herinnering aan hebt overgehouden. Inclusief alle beelden, gedachten en gevoelens die je toen had. Uit de herinnering kies je een moment wat je het meest is bijgebleven. Van dat moment maak je een plaatje in je hoofd. Terwijl je aan dit plaatje denkt, volg je met je ogen bepaalde handbewegingen. Dit noemen we een afleidende stimulus. De nare herinnering naar boven halen kost geheugencapaciteit maar het volgen van de handbewegingen ook. Door het brein op deze manier in verwarring te brengen, worden de sensaties die horen bij de herinnering (angst, onmacht, boosheid etc.) ontdaan van hun lading.

EMDR kan worden ingezet bij een breed scala aan traumatische ervaringen. De kracht van EMDR ligt in de snelle resultaten. Afhankelijk van de ernst en impact van de ervaring kunnen meerdere sessies noodzakelijk zijn. 
 

"Loving ourselves through the process of owning our story is the bravest thing we will ever do" - Brené Brown