Omgaan met rouw en verlies

Vroeger of later maken we allemaal een verlies mee, dat hoort nu eenmaal bij het leven.

De dood van een dierbare heeft vaak de meeste impact op ons. Maar ook het verlies van een partner door een scheiding, verlies van gezondheid of verlies van werk kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten.

Tijdens een rouwproces doorloop je diverse stadia van rouwverwerking zoals ontkenning en ongeloof, woede en apathie. Als je uiting geeft aan je emoties en het verlies erkent en accepteert, kan je verder met je leven. De scherpe kantjes gaan er uiteindelijk vanaf en je zult merken dat je kan praten over het verlies zonder steeds overspoeld te worden door heftige emoties.

Maar bij onverwerkt verlies of gecompliceerde rouw kan dit anders zijn. Als je bijvoorbeeld kort na elkaar meerdere verlieservaringen hebt meegemaakt, zoals bijvoorbeeld de dood van een dierbare en het doormaken van een ernstige ziekte, dan kan het zijn dat je aan een gezond rouwproces niet bent toegekomen. Hierdoor kan je blijven hangen in de verlieservaring, waardoor deze niet of niet volledig is verwerkt. En dat kan weer leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten.

Met behulp van Psychodynamische Therapie kun je dit verlies alsnog op een gezonde manier leren verwerken.  

 

"Pain is certain, suffering is optional'' - Buddha