Innerlijk Kindwerk/Traumatherapie

Onze persoonlijkheid is opgebouwd uit persoonlijkheidsdelen (zie ook Voice Dialogue). Ons innerlijk kind is ook zo’n persoonlijkheidsdeel. Het kind dat we ooit waren, is nog steeds deel van ons. Het maakt dat we, ook als we oud en grijs zijn, nog steeds kunnen spelen en gek doen. Maar wat nu als dat innerlijk kind angstig, boos of verdrietig is en zich te pas en te onpas laat gelden?

Als je als kind niet kon vertrouwen op de mensen van wie je afhankelijk was, dan ontbrak een zogenaamde veilige hechting en ontwikkel je een hechtingsstoornis. Hieruit zijn overlevingsmechanismen ontstaan zodat je kon leren omgaan met emoties zoals angst en verdriet. Die overlevingsmechanismen waren ooit nuttig en nodig maar kunnen, nu je volwassen bent geworden, voor problemen zorgen. Een angstig of onzeker innerlijk kind kan je leven en je relaties als volwassene negatief beïnvloeden. Je vraagt eigenlijk steeds de geruststelling en bevestiging die je als kind hebt moeten missen van je ouder(s) of opvoeders. Het kan dan een uitdaging voor je zijn om vanuit gelijkwaardigheid gezonde relaties aan te gaan met andere volwassenen. Ook kun je last hebben van te weinig zelfvertrouwen of daadkracht. Een al te angstig innerlijk kind kan je belemmeren je ware potentieel te bereiken.

Wat je als kind hebt ervaren- onveiligheid of een niet liefdevolle ouder - kan niet ongedaan worden gemaakt. Een liefdevolle volwassene in je huidige leven kan je wel helpen om oude wonden te helen en je vertrouwen te herstellen. Vooral het vertrouwen in jezelf en hoe je steviger op je eigen benen komt te staan.

Door het doen van Innerlijk Kindwerk kan je leren hoe je - als de volwassene die je nu bent - zelf je innerlijk kind bij de hand kunt nemen en geruststellen.

In mijn blog De magische reis kun je lezen waartoe ons innerlijk kind in staat is als het gezien en gesteund wordt. Soms heeft het alleen een zetje in de juiste richting nodig... 

 

"You're braver than you believe, smarter than you seem and stronger than you think" - Winnie the Pooh