Voice Dialogue

Onze persoonlijkheid is opgebouwd uit verschillende persoonlijkheidsdelen of stemmen. De meesten zijn ontstaan in onze kinderjaren, als de persoonlijkheid wordt gevormd. Ze helpen ons om te gaan met de vaak complexe wereld om ons heen. Voorwaarde voor de ontwikkeling van een gezonde persoonlijkheid is dat al onze persoonlijkheidsdelen in balans zijn en evenredig 'aan het woord komen'. 

Een kleine greep uit de zwaargewichten, misschien herken je ze wel:

  • de Controleur of Beschermer: zorgt ervoor dat we geen gekke dingen doen die ons kunnen beschadigen.
  • De Criticus :  heeft vaak op- en aanmerkingen op wat we doen zodat we scherp blijven.
  • De Behager : maakt het graag anderen naar de zin.

Op zich zijn deze persoonlijkheidsdelen nuttig en hebben ze hun functie. Maar als een of meerdere delen teveel de overhand krijgen, dan kun je daar behoorlijk last van hebben. Een al te aanwezige Criticus kan je belemmeren om tevreden te zijn met wat je hebt bereikt. En een overijverige Behager kan ervoor zorgen dat je niet goed je grenzen kunt aangeven omdat je door iedereen aardig gevonden wilt worden. 

Middels Voice Dialogue gaan we met jouw delen in gesprek om te kijken wat ze nodig hebben. We zetten ze daarbij (letterlijk) op hun eigen plek in de ruimte terwijl jij als waarnemer het overzicht houdt. Het effect hiervan is dat elk deel zich gehoord en gezien voelt en de balans kan worden hersteld. 

 

"If you hear a voice within you say 'you cannot paint', then by all means paint and that voice will be silenced" - Vincent van Gogh