Gepubliceerd: 18 februari 2021

"The journey of a thousand miles begins with a single step..." - Lao Tzu

Gefeliciteerd! Je hebt de moed gevonden om op reis te gaan, nog niet wetende wat de reis je gaat brengen. Je weet alleen: zo wil ik het niet meer, er moet iets veranderen.

Zo begon het ook voor mij. Als 21-jarige jonge vrouw zocht ik voor het eerst mijn toevlucht tot psychologische hulpverlening. Ik was eigenlijk wanhopig op zoek naar hulp voor mijn moeder. Door traumatische ervaringen in haar jeugd en het verlies van haar zoon een jaar voor mijn geboorte, was ze steeds verder vervreemd geraakt van zichzelf en van de werkelijkheid. Haar kracht, levendigheid en passie hadden plaatsgemaakt voor woede, verdriet en frustratie.

Al op jonge leeftijd voelde ik mijn moeders pijn en verdriet haarfijn aan. De helper in mij ontwaakte en ik ging voor haar zorgen in een wanhopige poging om haar verdriet weg te nemen wat natuurlijk niet kon.
Dat dit voor mijn eigen ontwikkeling als kind niet heel gezond was, ondervond ik pas veel later. Toen ik als 21-jarige hulp voor haar ging zoeken hadden de psychologen van het toenmalige RIAGG gelukkig heel goed in de gaten dat ik zelf wel wat hulp kon gebruiken. 

Het was het begin van een boeiende reis met diepe dalen en grote hoogten, waarin ik op zoek ging naar wie ik eigenlijk was en wat ik nodig had. Het meest thuis voelde ik me in het alternatieve therapeutische circuit. Hier kon ik niet alleen mijn verhaal kwijt, maar leerde ik ook beter te voelen en me uiten via mijn lichaam, leerde ik mijn kwetsbare en verdrietige delen kennen en leerde ik hoe ik vrede kon vinden in en met mezelf. Ondanks (of misschien juist dankzij) alles wat ik heb meegemaakt vond ik mijn kracht. Door familie opstellingen en systemisch werk leerde ik dat het niet de bedoeling was dat ik de last van mijn moeder zou dragen en hoe ik mijn plek als dochter weer in kon nemen.

De reis is nog niet ten einde. Nog altijd ontdek ik nieuwe dingen over mezelf en krijg ik nieuwe inzichten. In relaties met mijn dierbaren kom ik van tijd tot tijd mijn kwetsbare delen weer tegen. Ze zijn deel van mij, deel van wie ik ben. Een groot verschil met vroeger is dat ik niet meer wanhopig ben, dat ik weet wat mijn kracht is en dat die deel is van mijn wezen. En dat ik die kracht gebruik om anderen liefdevol te begeleiden. Iets wat ik voorbestemd ben om te doen. 

Je bent dus van harte welkom bij Praktijk De Lotusbloem. Je eerste stap op weg naar een liefdevoller leven!

 

 

Meer blogitems